ALUATUL: 1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul. Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de
ALUATUL:
1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul.
Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de pe foc si turnat intr-un castronel, pt a impiedica arderea.
2. Am oparit faina. in cazul meu 1 lingura jumatate, pt ca am facut din 650 gr faina, laptele trebuie sa clocoteasca cand se pune peste faina.
Am frecat bine cu paleta pana aiesit ca o pasta groasa, greu de lucrat. Am facut amestecul si l-am dat deoparte la racit.
3. Am folosit masina de paiine pt framantat. Procedeu framantarii manuale e exact acelasi, numai ca se pune intai faina si apoi pe ran restul ingredientelor.
4. Am pregatit drojdia cu o lingura de faina si lapte caldut, sa iasa o pasta.
5. Am pus la masina de paiine laptele sarea , untul , galbenusurile si zaharul +razatura de lamaie si zahar vanilat. Daca e foarte uscata faina atunci va intra poate mai mult lapte, cu 50-60 ml, puneti putin cate putin, pana se incorporeaza ingredientele bine.
6. Am pregatit si tavile de cozonac, unse bine-bine cu unt topit
7. Pentru umplutura , albusurile se bat spuma, se adauga nucile macinate, razatura de lamaie, esenta de rom, cacao si zaharul si se amesteca.
8. Dupa o ora jumatate, aluatul era crescut si gata de lucrat l-am scos si l-am impartit in 4.
9. Fiecare bila de aluat am intins-o pe masa putin uleiata si am inceput sa pun umplutura, pana aproape de margine, ca sa fie umplutura peste tot si am rulat avand grija sa trag usor de aluat, ca doar e elastic. La fel am procedat cu toate cele 4 bucati, apoi am impletit.
10. Am pus in tava si apoi la crescut pana se dubleaza in volum, 45 min.
11. Am uns din abundenta cu galbenuspt decor am pus fulgi de migdale deasupra.
12. Am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade copt pt 45 -50 min depinde de cuptor, daca incepe sa se rumeneasca desupra si coptul nu s-a incheiat, puneti o coala de aluminiu.
Pofta buna!
Reteta Cozonac Mariana a fost propusa de nico-vya pe forum culinar.ro
Alte retete de cozonaci gasiti aici:
Cozonac Dina, simplu si pufos,
Cozonac moldovenesc,
Cozonac cu nuca Dobre
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii