Cozonac bucovinean

Cozonacul bucovinean este o reteta de cozonac perfect. Mare si pufos, cozonacul poate fi facut cu orice umplutura, si nu poate lipsi de la o sarbatoare.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac bucovinean

Ingrediente

  • 1 kg faina 000
  • 11 galbenusuri
  • 2 albusuri
  • 300 gr zahar
  • 1 pachet unt 80% grasime
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 300-400 ml lapte
  • 2 cuburi drojdie proaspata(50 gr)
  • coaja de la o lamaie si o portocala
  • 50 ml rom(sau o fiola) si o fiola esenta vanilie
  • 1 lingurita plina de sare
  • 1 lingurita otet
  • umplutura:
  • 500 gr nuca
  • 250 gr zahar
  • 2 linguri cacao
  • 6-7 albusuri batute spuma tare
  • 1 fiola esenta rom

Mod de preparare

In afara laptelui, toate ingredientele trebuie scoase cu o seara inainte la temperatura camerei, inclusiv drojdia. Zaharul se amesteca cu coaja de lamaie, portocala, esentele, sarea, otetul, galbenusurile si albusurilor, se acopera cu folie alimentara si se lasa la temperatura camerei. Astfel se va intensifica culoarea galbenusurilor si se vor infuza aromele.

Se oparesc 2-3 linguri de faina cu jumatate de cana de lapte clocotit,se amesteca energic sa nu ramana cocoloase, se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Drojdia se lichefiaza cu 2 lingurite de zahar si apoi se amesteca cu faina oparita si se lasa sa creasca 15 minute. E important sa nu depasiti timpul, altfel drojdia va pierde din puteri.

Se cerne faina intr-un vas incapator, se adauga galbenusurile cu zahar, 3/4 din lapte(nu puneti tot laptele odata) si topiti separat untul cu uleiul. Omogenizati bine si incepeti sa framantati prin impaturire, adaugand din cand in cand unt topit. Cel mai important factor pentru reusita unui aluat e consistenta lui, fie ca faceti gogosi sau cozonac. El trebuie sa fie moale, usor lipicios pentru ca dupa adaugarea grasimilor sa devina compact, cu un aspect uniform si omogen si elastic: daca apasati cu degetul, aluatul trebuie sa revina repede la forma initiala. una peste alta, nu sunt necesare mai mult de 30 de minute de framantat, iar daca aveti masina de paine sau robot, si mai bine.

Se pune intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara sau un stergar curat, ferit de variatii mari de temperatura. Fiind un aluat greu, incarcat, ii va lua trei ore sa creasca bine, nu va grabiti, iar daca nu e foarte cald in bucatarie poate si mai bine de atat.

Intre timp pregatiti umplutura, amestecand nuca macinata foarte fin cu zaharul, albusurile spuma tare si esenta de rom. Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in doua parti( pentru 2 cozonaci) si apoi inca in doua daca vreti sa ii faceti impletiti. Se ung cu multa umplutura pana aproape de margini, se ruleaza, se impletesc si apoi se pun in tavi la crescut inca 45 de minute. Dupa ce au crescut, se ung cu albenus, se presara cu mac si zahar tos si se adauga jumatati de nuci pentru a-i orna.

Se coc aproximativ 50 de minute, chiar o ora, in functie de cuptor, eu ii incerc cu un betisor pentru frigarui pe care in infing exact in milocul cozonacului. El trebuie sa iasa curat, deloc umed. Daca nu va plac pudrati cu zahar, cand ii scoateti din cuptor, treceti un cub de unt peste coaja ca sa la "faceti fata".


Pofta buna! Reteta Cozonac bucovinean a fost propusa de mireloasa pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei
Pasca cu smantana

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de pui reteta video

Drob de pui reteta video

Pe langa ouale rosii, pasca si cozonac, drobul este nelipsit de pe masa de Paste. Daca nu iti place carnea de miel, iata o...

Drob de pui reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pizza cu ton si ciuperci
1
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Cozonac pufos cu aluat oparit
2
Cozonac

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Bulgur colorat cu snitele de soia
3
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Parteneri
Ciorba de gaina cu taitei de casa
Bucataras.RO

Ciorba de gaina cu taitei de casa

O ciorbita foarte buna, plina de gust, legume proaspete, taitei de casa..Ce sa mai zic, o minunatie..Doritori sunt??? Va...

Ciorba de gaina cu taitei de casa
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Gustos.RO

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala