1. Peste o lingurita de sare, intr-un castron mai mare turnam apa calduta, sa se dizolve bine sarea dupa care se pune faina cat sa se faca un aluat ma
1. Peste o lingurita de sare, intr-un castron mai mare turnam apa calduta, sa se dizolve bine sarea dupa care se pune faina cat sa se faca un aluat mai moale decat cel de paine sau de cozonac. care se framanta bine, fara nelinistea datorata faptului ca aluatul nu se desprinde de mana.
2. Dupa ce e framantat bine se infaineaza mana si masa si se scoate aluatul pe masa. Mana se curata de aluat prin razuire sau prin spalare, nu cu ajutorul fainii, ca se fac cocoloase care se vor vedea in foaie.
3. Se taie cocutze cam de jumate de kil si se framanta fiecare frumos. Eu am facut din aproximativ un kil jumate da faina si au iesit sase cocutze din alea, care vor deveni fiecare cate o placinta. 4. Se pun gogoloaiele la hodina, vreo jumatate de ora.
5. Incepe intinsul foilor. Intinsul trebuie sa aiba loc pe o bucata de material, fata de masa/prosop curat/ceva de genul. Se ia asadar o coca, se pune pe masa de lucru, pe materialul respectiv, si se picura cativa stropi de ulei la mijloc.
Practic, in reusita intinsului asta sta secretul placintei. Se intinde de la margini si se tot intinde, incet, doar cu buricele degetelor, pana cuprindem toata masa.
6. Cand e gata mai picuram cativa stropi de ulei pe foaia intinsa, dupa care se presara umplutura, in cazul de fata branza cu zahar, coaja de lamaie si vanilie.
Acuma intra in joc si panza de sub foaie, pe care am asezat-o pe masa. Se prinde de o parte si se ridica, ruland astfel foaia de placinta. Pentru a evita zonele "moarte", fara umplutura, se taie capetele de la aluat, de la foaia rulata.
Se impatura intr-o forma ovala si se aseaza in tava bine unsa.
Pentru efecte ulterioare optime, se mai pot pune cateva picaturi de ulei, chiar intinse cu mana, deasupra placintei gata de cuptor.
Timpul de coacere variaza in functie de umputura. Cele cu umplutura uscata (gen nuci sau mac cu zahar) necesita un timp mai scurt fata de cea cu branza de exemplu. Cert e ca e gata cand e rumena bine.
Pofta buna!
Reteta Placinta intinsa a fost propusa de raluca_teodora pe forum culinar.ro
Alte retete de placinta gasiti aici:
Placinta impletita ,
Placinta cu mere ,
Placinta cu branza (urda) - foietaj
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii