Arabii sunt foarte ospitalieri si atmosfera de la masa este foarte calda si primitoare. Daca sunteti un oaspete la o astfel de masa ar fi bine sa gustati din tot ceea ce s-a pregatit. Un refuz este considerat de gazda o jignire privind calitatile sale de bucatar. Bucataria araba este deosebit de variata. Dintre ingredientele cele mai folosite la prepararea felurilor de mancare intalnite sunt:
- graul, in diferitele sale forme, de bob, zdrobit, fin sau grosier, sau faina, este
folosit la salate, aluaturi, paine si multe feluri principale; - orezul este pregatit in diverse feluri carnuri, cu legume, ca umplutura sau ca fel principal, colorat sau alb, scaldat in unt si invelit in nuci, migdale si conuri de pin prajite;
- cuscusul, pregatit in casa, din aluat de paine sau cumparat in supermarket-uri;
- legumele pregatite in tot felul de moduri, dintre care fasolea si nautul ocupa un loc aparte; - sosul de susan (tahina) este foarte folosit la salate si antreuri;
- mirodeniile ofera aroma exotica tuturor mancarurilor;
- uleiul se utilizeaza in majoritatea cazurilor la salate, in retete cu lamaie sau usturoi;
- carnea de oaie, miel si capra este cea mai utilizata si intalnita carne in bucataria araba, servindu-se la ocaziile festive sau religioase, fiind felul de mancare prin care gazda isi exprima respectul fata de cel invitat.
Retele de mancare specifice bucatariei arabe sunt:
- saorma, cel mai cunoscut fel de mancare, consta din carne de vita, pui sau oaie, rotisata, servita in paine subtire, araba, cu diferite sosuri si salate;
- falafelul, un preparat vegetarian 100 %, se compune din chiftele de naut, patrunjel si ceapa tocate, servite cu salate, in paine subtire arabeasca;
- painea araba sub diferite forme, mai subtire sau mai lata; - salata de grau zdrobit (tabule), inmuiat cu rosii, mult patrunjel si castraveti tocati foarte fin; - humusul este o crema consistenta de naut;
- baclavaua, un binecunoscut desert oriental, din aluat de patiserie, umplut cu alune sau fistic, totul fiind insiropat cu sirop gros de zahar si parfumat cu apa de flori;
- ceaiul negru si cafeaua sunt bauturile cel mai des intalnite in lumea araba, servite, foarte dulci, casatorii sau la botez si, foarte amare, la inmormantari.
Ca sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofiAceasta friptura este preferata mea la masele de Craciun si Revelion.
Friptura asortata pentru masa de CraciunPentru Mos Craciun am pregatit niste fursecuri la care am ravnit demult. M-am inspirat de la Jamila Cuisine.
Fursecuri vanilate cu portocalaO prajitura simpla, gustoasa care ti se topeste in gura….o prajitura cu iz de sarbatoare si dor de copilarie.
Prajitura LămâiţaPentru piftie de porc cu usturoi se spala si se rad bine cu cutitul picioarele sau capul de porc. Picioarele se taie in doua...
Piftie de porc cu usturoiLegumele se fierb separat, iar cand se racesc se toaca marunt.Galbenusurile fierte si cel crud se freaca cu uleiul pt....
Salata de Boeuf fara carne si castraveti
Comentarii